tisdag 30 mars 2010

Kvinnosyn och klader!

Kandes pa tiden att skriva ett lite seriosare inlagg ..

Vi som kvinnor har i Rajasthan, Indien, far inte ga ut utan en man med oss nar det ar morkt ute. Inte for att det ar farligt utan for att kvinnor inte ska vandra omkring ute sjalva pa kvallen. Vad galler klader sa far vi inte visa axlar, inte ha for mycket urringning, inte visa vader eller knan. Det ar alltsa langbyxor och trojor med lite armar som galler.. Inga shorts eller linnen, i alla fall inte nar vi ar i Sikar eller i Banjara Basti. Nar vi ar pa campen ar reglerna lite slappare. Vi foljer saklart dessa kladregler, for vi vill ju inte att familjen ska fa daligt rykte for att dom har en massa "slampiga" tjejer som bor hemma hos dem. Dessutom ar det ju ett satt att visa respekt for traditionerna, och som vi har skrivit tidigare sa ar manniskorna i Banjara Basti valdigt trogna sina traditioner och seder.

Ibland har vi ju orientation har pa campen, da far vi veta lite om Indien. Nar vi pratade om kvinnosynen fick vi bland annat veta att nar en kvinna kommer i medelaldern och barnen har flyttat hemifran sa ar hennes roliga slut. Da ar hon for gammal for att roa sig eller ga pa brollop. Da galler det bara att ta hand om sin familj tills man dor.

Ar man en gift kvinna far man inte visa sitt ansikte for man som ar aldre an sin make. Man far inte tilltala andra man, titta andra man i ogonen eller knappt saga emot sin egen man.

Och om maken skulle do fore kvinnan sa ar det svart att gifta om sig om man ar lite aldre. For ca. 100 ar sen var kvinnan tvungen att do tillsammans med sin man om han dog innan henne. Da brandes kvinnan tillsammans med sin make nar de brande hans kropp. Kvinnan skulle sitta mitt i elden med makens huvud i sitt kna. Om kvinnan inte valde doden av sin egen vilja sa band man fast dem.

Nu ska Anna-Maria ha datorn, sa tjingeling!!

2 kommentarer:

Anonym sa...

vekar vara hårda bud att vara kvinna!
Arbetar de ute på åkrar, vaktar djur
osv. eller är det karl göra? Jag
tänkte på om byn är ute tillsammans på arbete, måste kvinnorna då också dölja sig o inte prata m andra karlar?
Från vilken ålder blir det "stängt"
Hur är det med ogifta kvinnor?
hälsn mor mari-ann

Moa sa...

Jag är så glad att jag är kvinna i Sverige!